Dubbeltentoonstelling - Linosneden van Emiel Hoorne & Jan Decleir

Tentoonstelling van 23 april t.e.m. 21 mei 2017.

Jan DecleirEmiel HoorneJan DecleirEmiel HoorneJan DecleirEmiel HoorneJan DecleirEmiel Hoorne

Emiel Hoorne | 40 jaar gesneden overzicht

Emiel Hoorne (Roeselare) wijdt al meer dan 45 jaar zijn artistiek leven aan de grafische kunsten. Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag brengt de kunstenaar 74 kunstwerken uit diverse collecties samen in een uniek overzicht, gepresenteerd in de Directeurswoning.

Van eind jaren zestig tot 1972 staat Emiel Hoornes werk onder invloed van de Pop Art, met toen reeds een eigen figuratie. Vanaf 1972 begint een zoektocht naar het inwendige der dingen, naar de binnenkant van machines. Met imaginaire beelden maakt de kunstenaar als het ware het onzichtbare zichtbaar. In de jaren tachtig evolueert hij naar een grotere abstractie, zoals in zijn 'Hommage aan Tinguely', een editie van vijf linosneden, in 1984 uitgegeven met vijf gedichten van Willem M. Roggeman. Nog later zie je in zijn grafisch werk inspiratie bij de mythische figuur van Icarus, bij objecten die vliegen, of mechanische beelden met poëtische gelaagdheid.

Jan Decleir | beeldend kunstenaar

Samen met deze tentoonstelling gaat de 20ste jubileumeditie van de reeks Foedralen van Emiel Hoorne en Luc Demeester in première. Deze kunstedities realiseerde Emiel Hoorne gedurende vele jaren. Deze bijzondere uitgave bestaat uit zes linosneden van Jan Decleir, onder de titel 'Griekse kerstkaarten uit Bourgogne' en een tekst van Pjeroo Roobjee omtrent Jan Decleirs ziel. In De Spil toont Emiel Hoorne deze prachtige linosneden samen met een strakke selectie van ander groot grafisch werk van Jan Decleir in samenwerking met de beroemde Antwerpse Galerie De Zwarte Panter.

Jan Decleir kennen we als een van de grootste acteurs uit de Vlaamse theatergeschiedenis. Zijn beeldend werk ontwikkelde hij meer in de schaduw. Een mooie kans om dit aspect van deze beeldende kunstenaar te ontdekken!

Jan Decleir